09 Ekim, 2008

Anadolunun Akdeniz Bölgesi olur da Mersin'den (Murt)
bahsetmeden geçmek olurmu ...!
DERLEME

MERSİN (Murt)
Mersin (Murt) Güney ve Batı Anadolu dağlarında yetişen, yaprakları yaz kış yeşil kalan, gıda ve parfüm sanayisinde ham madde olarak kullanılan, halk arasında meyvesi Murt adıyla bilinen, esansı çıkarılan, beyaz çiçekli, güzel kokulu bir ağaç. Bazı yörelerde yapraklarının sürekli yeşil kalmasından dolayı dalları kesilerek kabirlik ziyaretlerinde kabir üzerine konulmaktadır. Mersin (Murt) meyvesi nohut tanesi büyüklüğünde ve yumuşak olup, çekirdeği (Tohumları) çok küçüktür. Olgunlaşmadan yenilirse ağızda kekremsi bir burukluk oluşturur. Olgunlaşan Mersin meyvesi hafif kahverengi ve siyaha (morumsu) andırır. Özellikle Akdeniz Bölgesi ve yakın bölgelerde çok tüketilir. Yılın Ekim, Kasım aylarında pazarlarda satılır. Halk arasında, hazımsızlığa iyi geldiği söylense de tohumlarının çok küçük olması nedeniyle Mide ve Ülser rahatsızlığı bulunanların bu meyvenin tüketiminde dikkatli olmaları tavsiye edilir.
Ummane Şahin' den derlenmiştir.
01.10.2008 Alanya
Fotoğraf, yegenler07
Mersin bitkisi ile ilgili daha geniş bilgi doğruluğu kanıtlanmış şifalı bitkiler kitaplarından öğrenilebilir.

Olgunlaşmamış "Murt"Mersin

Bu halde yense de acı ve kekremsidir.

Mevsim sonu son kelebekler, Yer Elması
çicekleri üzerinde son sortilerini yapmaktalar.


Son Sorti

Son sortisini tamamlamış ve bu dünyaya veda etmek üzere,

"Hayvanlarda Allah (cc) olan zikir sona erince ölüm, İnsanların rızkı bitince vefat meydana gelir".

yegenler 07

09.10.2008

Hiç yorum yok: